måndag 18 juli 2011

Fado, folkmusik, visor och Ferlin i Heidrus hage



Fjärde sommarkvällen, sönd 24 juli
– kl. 17








Stockholm/Lisboa Project kommer äntligen till Heidruns. Det är precis som namnet antyder: en grupp som blandar svensk folkmusik med portugisisk fado. Plus lite blues om det behövs. För det mesta har det kommit långväga turnéer till både Kanada och ute i Europa däremellan. Men i år råkade det finnas ett hål i allas kalendrar, mitt mellan två festivaler i Europa. Gruppen har tidigare gjort en bejublad spelning i Torsby

Musiker från Portugal och Sverige har enats för att förmedla sina musikala traditioner. Långt ifrån varandra i rymd, med det universella språket musik, har de hittat nya broar mellan norr och söder.

Repertoaren är portugisisk och svensk folkmusik, från fadosånger till polskedanser, framfört av fiol, mandolin, nordisk mandola, munspel och sång. Simon Stålspets, Sérgio Crisóstomo, Liana och Filip Jers heter musikerna.

Samma dag återser vi Susanne Marguerite Arvidsson, singer-songrwriter och pianist med Torsby som hemadress de senaste femton åren även om hennes huvudsakliga verksamhet funnits på annan plats.

Rolf Mårth och Marina Tallberg från Filipstad. Rolf sjunger och spelar egna tonsättningar av Marina som medverkar med nyskriven lyrik.

Marina Tallberg är poet och konstnär och hon har givit ut diktsamlingen In i mystiska riken (2010). Marinas dikter talar till vårt inre och förmedlar tankedjup där även glimten i ögat finns med. Som diktbokens titel anger är naturmystik och folktro något av det som Marina har som motiv i sin diktning.
Samarbetet har även resulterat i ett par skivinspelningar. Hittills en EP och en singel och en fullängds-cd kommer att släppas under sommaren, den heter Förförd av att finnas till.

Rolf Mårth har skrivit musik till flera av Nils Ferlins dikter och även skrivit ett musikskådespel om Nils Ferlin, På Fabinas tid, som anknyter till Ferlins tid i Filipstad.
Rolf Mårth har fått Nils Ferlin-sällskapets trubadurpris (1999) och Dan Andersson-
sällskapets Gunde Johansson-pris (2009).

Programvärd: Bengt Berg

söndag 17 juli 2011

Tredje söndagen, fylld av musik, poesi & regn...








Över vädrets makter rår vi inte, men med musik och poesi kan paraplyernas och regnkåpornas tappra publik uppfyllas och genomsyras. Så skedde när den musikaliska gruppen Mohlavyr/Ulrika Mohlin med spelvänner gästade Heidruns hage.

"Småstadshjärtan" är ett musikaliskt och ungdomligt Hagfors-projekt som Ismael Ataria håller i och som skall slå ut i bok/CD när hösten nalkas. Smakprov ur denna produktion bjöds publiken på, liksom på dikter av dansk-svenske skalden Bue Nordström som tillsammans med förläggaren Kerstin Aronsson/Kabusa gästade Fensbol och Heidruns denna dag.

För programmets avslutning stod POEME, med tonsatta och musikaliskt mycket fint framförda dikter till en publik som satt alltmer stilla lyssnande. En särskild och synnerlig eloge skall lydmannen Jonas/INKA ha för att trots yttre omständigheter tillhandahålla ett mycket vackert ljud.

måndag 11 juli 2011

Tredje söndagskvällen...





HEIDRUNS TRÄDGÅRD • 17 juli – kl. 17.00

Gruppen Poeme med sångerskan EvaMarie Agnelid och pianisten Peter Schyborger med tonsatta dikter av Wislawa Szymborska, Karin Boye, Octavio Paz, Harry Martinson och Kristina Lugn. Med sig har de några av landets främsta musiker.

Den dansksvenske poeten Bue Nordström läser ur ny samling.

... så bjuder vi också på Mohlavyr
– Ulrika Mohlin med sina medmusikanter i sånger som inte kan beskrivas. De måste höras. Bandet, och inte minst Ulrika själv är lite av performancekonstnär och drar sig inte för att komplettera den traditionella orkesterklangen med ljud från såväl häcksax som motionscykel. Allt fyndigt formulerat.

Småstadshjärtan, en ungdomsprojekt från Hagfors med poeten Ismael Ataria och medmusikanter.
Programvärd: Bengt Berg

Biljettbokning: 0560 42126

söndag 10 juli 2011

Blues i det gröna...





Andra söndagen i Heidruns trädgård med mycket folk, strålande sol, flödande musik, doftande kaffe började med Sinatra-tolkningar av Leif Hultin som ur byxfickan plockade upp ett amerikanskt storband. Sedan följde Harmony Six med Hjalmar Svensson och hans välstämda skolkompisar från Karlstad. Danny Gordon gjorde ett bejublat framträdande med sånger ur ett kommande program i höst (Södra Teatern i Stockholm). Och så till sist, Grums egen blueskung Stewe Cato med två spelglada kompisar.

Blues i det gröna...





Andra söndagen i Heidruns trädgård med mycket folk, strålande sol, flödande musik, doftande kaffe började med Sinatra-tolkningar av Leif Hultin som ur byxfickan plockade upp ett amerikanskt storband. Sedan följde Harmony Six med Hjalmar Svensson och hans välstämda skolkompisar från Karlstad. Danny Gordon gjorde ett bejublat framträdande med sånger ur ett kommande program i höst (Södra Teatern i Stockholm). Och så till sist, Grums egen blueskung Stewe Cato med två spelglada kompisar.

söndag 3 juli 2011

Blues i det gröna

10 juli – kl. 17 Heidruns trädgård, Fensbol

Blues i det gröna

Vi får hjälp av Stewe Cato att hitta tillbaka till bluesens vagga. Med munspel, dobro och lika skrovlig stämma som förebilden Muddy Waters är vi tillbaka i de amerikanska sydstaterna.

Komikern och vispoeten Danny Gordon lovar att ge ett smakprov ur den föreställning som har premiär på Södra Teatern i Stockholm lite längre fram i höst. Leif Hultin har med sig ett amerikanskt storband.

Värmländsk stämsång av Harmony six.
En och annan överraskning bjuder vi också på.

Programvärd: Bengt Berg

Första söndagskvällen...





under gråmelerade skyar och solglimtar över Heidruns trädgård när vi körde vårt första sommarprogram.
Det bjöds visor och trolleri, kaffe och samtal, gamla kära återseenden och nya bekantskaper, sommaren en plats att mötas i, en glänta i den digitala tiden.
Rolf Carlsson sjöng egna på visor, Lusthuskompaniet uppträdde tillsammans med Kikki Evergård bland mycket annat, innan Fågel Roc drog igång sin svängiga kavalkad, som också innehöll Kotkas ros och då kunde inte Hediruns-
vännerna Karin och Lasse undanhålla sig själva en finsk tango.

Vi önskar Fogel Roc och övriga artister en fin fortsättning på både sommaren och de musikaliska äventyren som väntar!

onsdag 29 juni 2011

Sommarpremiär för Heidruns trädgårdskvällar 2011



Musikens vingbredd är stor och spänner mellan finstämda visor och ballader över blues, världsmusik, kabaréstämning, portugisisk fado, irländskt till ja, den som det visste! Det är helt enkelt en musikalisk jordglob som möter oss i Heidruns lummiga sommargrönska…

På premiären bjuder vi dessutom på Värmlands yngste illusionist, på magdans och förstås en och annan skröna från Bengt Berg, som enligt traditionen knyter samman programmet.
Fem sommarkvällar i juli ser vi fram emot – alltid på en söndag kl 17.00.


Premiärprogrammet söndagen 3/7 bland annat detta:

Kikki Evegård & Lusthuskompaniet (Mattias Linusson/klaviatur, Jerker & Petter Brorson/bas och slagverk)

Magdans av Maria Kuzmin och trolleri med juniormagikern Hampus Hedström.

Singer/songwritern Rolf Carlsson från Filipstad är artist, låtskrivare och författare till ett flertal diktsamlingar och en roman, Filip.
Första plattan släpptes 1997 och 2002 deltog Rolf C i Melodifestivalen med balladen ”Tidig är tiden”. Albumet ”Kyssar och guld” (2009) innehåller egna tolkningar av Dylan, Cohen, David Byrne med flera.

Och den spännande FÅGEL ROC är ett svenskt band från hela världen, som nyss släppt sin nya CD: ”Kropp & själ”. Tre trumslagare (men inget trumset), bas, gitarr, keyboard, och en stor röst från Irak. Fågel Roc sjunger egna sånger på svenska, och en hel del andra språk.

Fågel Roc tar det bästa från alla håll. Från väst svänget från Latinoland. Från öst vackra orientaliska melodier. Allt förpackat i effektiva arr och produktion. Olika människor har gett Fågel Rocs musik olika etiketter: Pop, Bagdad-rock, Världsmusik, Orientalisk Latinbeat, eller etnoschlager. De har rätt allihop - det är Fågel Roc.

I Fågel Roc finns: Nadia Louis, sång – Irak. Petter, akustisk syntgitarr – Jakobsberg. Michel, zabumba och Lascé, pandeiro – São Paolo, Brasilien. Istvan, bas – son av en ungersk cirkuspianist, född i Helsingfors. Dan, keyboard – norrlänning från världens största assyriska stad, Södertälje. Fidel, darbouka – Uruguay, har lämnat de flesta länder i Sydamerika man kan behöva fly från.

Om Fogel Roc: ”Jag antar att en nationalist skulle kräkas när den hör Fågel Roc, för här snackar vi multikulti deluxe! Själv njuter jag mest av medlemmarnas hejdlösa multimix av musikaliska influenser från bland annat Sverige, Brasilien, Orienten, Ungern, Finland ...cJag tycker mig ana att Fågel Roc är ett band som förmodligen är fantastiska på scen …”
(Sara Parkman i musiktidskriften LIRA)

söndag 26 juni 2011

... samma dag





















kommer västsvenske tecknarvirtuosen Ulf Sveningson, som illustrerat Peter Lenkens kåserisamling Städer och ställen, utgiven av Heidruns för många år sedan och hans fru Lis Hellström, kritiker och kulturskribent med mormorsrötterna förlagda till nordligaste Värmland. Dessutom dyker västgötske skulptören Tony Abrahamsson upp, tillsammans med Agneta. De båda driver VIGRUM KONSTFORM utanför Lidköping. Samling vid pumpen med andra ord... I sommar har Tony utställning på Sillegården längre ner i Fryksdalen.

Detta är också ett mål med Heidruns verksamhet, att ge plats och tid för samtal, idéutbyte, diskussioner, what ever... Sommaren är vår gemensamma arena och mötesplats, låt oss använda oss av den möjligheten!

Söndagen 26 juni












och solen flödar över grönskan i Heidruns trädgård. Gästerna strömmar till, en del långväga, andra från trakten. Många är de som har avnjutit premiären på Gösta Berlings saga, vilken är den tredje versionen av denna klassiker, som Västanå Teater presenterat på 20 år. Till de kärt återkommande besökarna hör Kristina Adolphson och Lena Sundgren från Stockholm, som dagen efter premiär brukar smälta intrycken i Heidruns hage.

Söndagen 26 juni



och solen flödar över grönskan i Heidruns trädgård. Gästerna strömmar till, en del långväga, andra från trakten. Många är de som har avnjutit premiären på Gösta Berlings saga, vilken är den tredje versionen av denna klassiker, som Västanå Teater presenterat på 20 år. Till de kärt återkommande besökarna hör Kristina Adolphson och Lena Sundgren från Stockholm, som dagen efter premiär brukar smälta intrycken i Heidruns hage.

lördag 11 juni 2011

Sommarutställningen 2011












































































"Nu ska vi skörda linet"
har vi kallat årets sommarutställning på Heidruns Bok & Bildcafé. Lördagen 11 juni invigdes densamma av Dick Johansson från Klässbols Linneväveri sedan teater- och spelmannen Leif Stinnerbom angett tonen, på fiol. Den som tongett själva utställningen är Carina Olsson, vår utmärkta och entusiasmerande hemslöjdskonsulent på Region Värmland, med bistånd av Marianne, Klässbols egen eldsjäl. Mycket vackert från just Klässbols Linneväveri visas och grundmaterialet till Inger Stinnerboms brudklänning består också det av klässbolslinne.
Men ytterligare tre kvinnliga konstnärer deltar på utställningen, nämligen Helena Bengtsson, textildesigner, Lenah Jäder Sundberg, textilkonstnär och keramikern Kristina "Kylle" Årling.

Utställningen är öppen hela sommaren, fram till 29 augusti, med följande öppettider:
11/6-30/6 kl 12-17
1/7-14/8 kl 11-18
15/8-29/8 kl 12-17

Vi serverar goda lunchrätter, hembakat och nybryggt kaffe inomhus och i trädgården.
Dessutom finns bokhandel, antikvariat som handhas av Gurli Grönquist.

Tel 0560/421 26 www.heidruns.se info@heidruns.se